Kaliteli ve Sağlıklı Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Posted by admin 21/12/2018 0 Comment(s)

Kaliteli ve Sağlıklı Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır

Zeytinyağı, kalite ve üretim yöntemine göre üç sınıfa ayrılır.

1- Naturel zeytinyağı,

  • Naturel sızma zeytinyağı
  • Naturel birinci zeytinyağı
  • Naturel ikinci zeytinyağı

2- Rafine zeytinyağı,

3- Riviera zeytinyağı.

En kaliteli yaÄŸ kuÅŸkusuz natürel sızma zeytinyağıdır. Naturel sızma zeytinyaÄŸları içerdiÄŸi asit düzeyi, polifenol oranı, hasat zamanı ve tabi ki tat olarak farklılık gösterir. En saÄŸlıklı zeytinyağı ise asit oranı düÅŸük, polifenol oranı yüksek, erken hasat zamanı elde edilmiÅŸ ve tat olarak hissedilir meyvemsiliÄŸi, hafif acılığı ve genizde yakıcılığı fazla olan yaÄŸdır.

Asit Oranı

Zeytinyağının asit oranı ne kadar düÅŸük ise o kadar kaliteli olduÄŸunu dile getirebiliriz. Özellikle 100 gramda 0,5-0,6 gram ve altı asit oranına sahip yaÄŸlar uzmanlar tarafından önerilmektedir.

 

Erken Hasat

Erken hasat zeytinyağı, zeytinler yeÅŸilden siyaha dönerken henüz kararmadan toplanıp sıkılan yaÄŸa denir. Erken hasat döneminde ortalama 7-8 kg zeytinin sıkımından 1lt yaÄŸ alınır. Olgun hasat döneminde ise ortalama 4-5 kg zeytinin sıkımından 1 lt yaÄŸ çıkar. Bu nedenle erken hasat zeytinyağı daha aromatik ve kesin bir tada sahiptir.

Polifenol Sayısı

Naturel sızma zeytinyağında bolca polifenol bulunmaktadır. Polifenol kısaca her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduÄŸu bileÅŸiklerdir. Polifenoller antioksidan olarak insan vücudundaki zararlı organizmaları temizleme kabiliyetine sahiptirler. Erken hasat zeytinyaÄŸlarında daha fazla polifenol bulunmaktadır.

Zeytinyağı tadımı

Natürel sızma zeytinyağının tadında bulunması gereken en belirgin olumlu özellikleri, meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olarak ayırabiliriz.

a-Meyvemsilik;

Taze zeytin meyvesinin dalından koptuÄŸu andaki tat, koku ve aromasıdır. Taze biçilmiÅŸ çimen, yeÅŸil elma, çaÄŸla, badem, enginar vb meyve  aromaları hissedilebilir. Erken hasat döneminde toplanması ve bekletilmeden sıkılması ile elde edilir. Zeytinyağını kokladığınızda bu kokuları hissediyorsanız eÄŸer yağınız kaliteli demektir.

b-Acılık;

Genelde zeytinyağı acı ise iyi yaÄŸ deÄŸildir anlayışı vardır ancak zeytindeki fenolik bileÅŸenlerin zeytinyağına taşındığının en önemli göstergelerinden biridir. Genelde badem acılığı bazen de karabiber acılığı ÅŸeklinde damakta rahatsızlık vermeyen hafif bir acılıktır.

c-Yakıcılık;

Yakıcılık, taze zeytinde bulunan fenolik bileÅŸenlerin yaÄŸa aktarıldığının bir baÅŸka göstergesidir. Zeytinyağı tadıldığında hava ile birleÅŸerek genizde hafif bir yanma hissi bırakmalıdır. Yanma ne kadar uzun sürerse zeytinyağı da o kadar antioksidan içeriÄŸe sahiptir diyebiliriz.